Přednáška PhDr. Petra Goldmanna pro PPS

01.02.2014 00:36

V rámci pravidelného školení dobrovolnických spolupracovníků (provázejících párů skupinek) nás 30. ledna navštívil PhDr. Petr Goldmann, vedoucí psycholog psychiatrické léčebny v Bohnicích a přednášející na katedře psychologie.

Jeho téma se týkalo vývoje vztahů v manželství, zajímavý námět a lehce černý humor nás nenechaly polevit v pozornosti. Rádi se s vámi podělíme alespoň o tři glosy z přednášky:

(o vztazích) Staráme se o zdraví... Každý Vám popřeje: "Hlavně to zdraví!" - Ale je to opravdu to nejdůležitější? Když budeme mít rozbombardované vztahy v rodině a s blízkými, k čemu nám bude, že jsme zdraví jako řípa...?

(o dospívajících dětech a problémech s nimi) Musíme se utěšovat, že naše děti jsou v zásadě po nás, takže by to s nimi nemuselo dopadnout tak špatně! - A že za jejich ohavné chování vůči nám nás pomstí  naše vnoučata! - Ta jim to vrátí a my se jen budeme tak koukat: "No vidíš..."

(o nárocích na druhé) Vždycky si řekněte: "Ano, já mám dobrý úmysl. Ale to neznamená, že mi ten druhý o něj stojí!"  :-)   Jsme si jisti, že konáme to nejlepší, čeho jsme schopni. Ale jednak to nemusí být pravda a jednak nám o to náš bližní opravdu nemusí stát...